2013. április 29., hétfő

Alkalmazkodjunk vagy legyünk inkább rendszeresek? 2.rész


Az Evolution Mintből 2012-ben rövid idő alatt iRobot Braava lett, és számos fejlesztés integrálása után  már a tavalyi karácsonykor piacra került az USA-ban
Most már azt is tudjuk, hogy 2013-ban az európai piacokon is megjelenik.

A Minttel együtt új szemlélettel és technológiai megoldással bővült az iRobot világa: a szisztematikus takarítással. Ismerkedünk a Braava-val, s vele együtt mi is tanulunk rendszerben, az ő rendszerében gondolkodni.
Hogyan működik a szisztematikus robot? A rendezetlennek tűnő Roomba-mozgáshoz képest a Braava szabályos egyenes vonalak mentén közlekedik, amikor száraz törlőkendővel takarít. A nedves takarítás során előre-hátrahaladó kissé íves mozgást végez. A szisztematikus takarítás azt is jelenti, hogy a robot csak annyi ideig dolgozik, ami ahhoz szükséges számára, hogy a terület minden bejárható pontján egyszer biztosan áthaladjon. Amikor végzett a feladattal, akkor a kiindulási pontra tér vissza.


A NorthStar® nevezetű navigációs rendszere olyan beltéri GPS, ami folyamatosan nyomon követi, hogy a robot a takarítandó terület mely részén járt már, és mely terület maradt még el. Feltérképezi hol vannak akadályok vagy mélységek a lakásban. A plafonra infravörös fényt sugároz, ennek a jelnek a segítségével határozza meg a robot helyzetét az adott helyiségben. Ha a Braava akadályokba ütközik, kikerüli azokat, majd az eredeti sávba visszatérve folytatja munkáját.

iRobot Braava 320 az ágy alatt

A szisztematikus mozgású robot viselkedése sokkal logikusabbnak tűnik az emberi szemnek, de valljuk be őszintén, hogy mi emberek sem így takarítunk, sorról-sorra, sávról-sávra.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése